Ring ikon RING E-post ikon EMAIL Boka ikon BOKA

Hur fungerar RUT-avdrag?

2007 kom RUT som gav privatpersoner möjligheten att utnyttja skatteavdrag i hushållsnära tjänster. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt.

VEM KAN UTNYTTJA RUT-AVDRAG?

Du som har fyllt 18 år och betalar skatt för dina inkomster i Sverige.

HUR STOR SUMMA KAN DU ANVÄNDA SOM RUT-AVDRAG?

Varje person i ett hushåll får 75.000kr i RUT och 50.000 ROT-avdrag per år.

VILKA FÖRETAG KAN ERBJUDA RUT-AVDRAG?

Alla städföretag som har F-skattesedel kan erbjuda RUT-avdrag, när tjänsten är avklarad får du som kund en faktura på halva arbetskostnaden, därefter ansäker företaget om RUT delen till skatteverket som du även kommer se i din årliga deklaration.

VILKA ARBETEN INGÅR I RUT?

Skatteverket skriver på deras hemsida att ”Rutarbete ger rätt till skattereduktion förutsatt att det är sådant arbete som tillhör hushållsarbetets kärnområde om det utförs i en bostad”. Kort sagt gäller det att arbetet utförs i ditt hem eller ditt fritigsboende. 

Städning: All typ av städning som sker i ditt hem ingår i RUT, bland annat Flyttstädning, Storstädning, regelbunden Hemstädning och Fönsterputsning.

Tvätt: All typ av tvätt som tillhör hushållet, tvätt av kläder, strykning. Men att lämna bort tvätten till ett kemtvätt utanför hushållet är inte avdragsgiltigt.

Barnpassning: Barnpassning ingår även i RUT, sålänge barnpassningen sker i hemmet eller i anslutning, det går även bra att hämta upp och lämna av barnet på skola/dagis men själva transporten är ej avdragsgiltigt. Även om barnet har sysselsättningar hemma som idrott, instrumentlektioner så är detta ej godkända för  RUT-avdrag. 

Läxläsning: Läxläsning för barn i grundskola och på gymnasiet ingår i RUT.

Trädgårdsarbete: Arbeten som snöskottning, gräsklippning, plantera plantor ingår i RUT men all form av specialkompetens som att fälla träd ingår ej.

Senaste uppdateringar kring RUT-avdraget hittar ni på skatteverkets hemsida under Så fungerar rutavdraget.